^На врх
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Документа и прописи

Светски дан здраве хране

Према календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. Овогодишња кампања организује се под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране“, јер је глобална популација у сталном порасту. Производња хране у данашње време уско је повезана са применом пестицида који, уколико се не употребљавају правилно, могу имати озбиљне последице по људско здравље.

Основна школа „Јован Шербановић“ у Лазници традиционално обележава овај значајан датум, организујући предавања, радионице, изложбе ученичких радова и поставку здраве хране, а основни циљ је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране. Као и сваке године, предавање на тему здравог начина исхране и здравог начина живота је одржао др Саша Дражиловић, субспецијалиста за дијететику Завода за јавно здравље Пожаревац, истакавши основне постулате правилне исхране – што више воћа и поврћа, млеко и млечни производи и на kрају месне прерађевине које дају више енергије, али ако се она не утроши кроз адекватну физичку активност врши се нагомилавање нежељених продуката метаболизма у организму, што доводи до бројних нежељених последица и неизлечивих болести.

Поред предавања, Дан здраве хране у Лазници обележен је и кратким културно- уметничким програмом који су извели ученици свих разреда лазничке основне школе у присуству родитеља, директора школа, наставника, као и представника локалног руководства општине Жагубица.

Као резултат дугогодишњег обележавања овог дана настала је и књига ‘’Традиционална јела Хомоља’’ - производ значајан у едукативном смислу, али и производ који би се јако добро могао искористити и као део туристичке понуде.

Кампању ‘’Октобар - месец правилне исхране’’ реализују Заводи за Јавно здравље од 2001. године, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, а подршку пружају здравствене и образовно-васпитне установе, друштвено-хуманитарне, спортско-рекреативне, културне и друге организације и удружења.

© 2013. ОШ "Јован Шербановић" Лазница :: Сва права задржана.


Facebook twitter flicker skype youtube digg